Érdekes formák

Miért van a vízszintes tengelyű szélturbináknak madárcsapkodó és hangos lapátjuk?

Tele van a net olyan szélerőművek lelkesítő és látványosan kidolgozott projektjeivel, amelyek kiküszöbölni hivatottak a világszerte elterjedt lapátos tornyok hátrányait. Nem csapkodják le az égből a madarakat, egységnyi területre több fér el belőlük, csendesek és olcsón telepíthetők. Legalábbis ezt ígérik, ígérték a fejlesztők.

Nézzünk pár példát! 76 ezer dolláros 2015-ös Indiegogo-projekt is volt a spanyol Vortex Bladeless, egy földbe szúrt tölcsér, amely egy hastáncosnő bájával billeg a szélben, így hasznosítva a szél energiáját.

bladeless2.jpg

A cég weboldalán 2016 márciusi az utolsó blogbejegyzés, azóta csend van az ígéretes és sok fejlesztési forrást szerzett projekt körül.

Aztán volt egy nagyon látványos piezoelektromos szélfarm is, ebben szélfútta szőrszálakként lengedező póznák termeltek áramot. Ez volt a Windstalk (már a neve is zseniális: lehet wind stalk, avagy szél-szár, illetve wind's talk, avagy a szél szava, nagyon költői):

windstalk.jpg

Windstalk: a sivatagba szúrt, szélben lengedező botokban piezoelektromos generátorokban keletkezett volna elektromos áram

A legutolsó érdemi hír a Windstalk-kal kapcsolatban valamikor az évtized elején keletkezett, azóta semmi, sőt, még annál is szomorúbb a helyzet; a domain eladó: Szabad a vásár, indulhat újra a befektetővadászat!

Az úgynevezett VAWT-okkal, a függőleges tengelyű szélturbinák (Vertical Axis Wind Turbine) projektjeivel pedig végképp tele a net. A kivágott oldalú műanyagoshordótól a póznára fűzött fűnyíró-hengerkésig mindenféle kivitelben próbálkoznak, próbálkoztak vele világszerte. ( Még Felcsúton is )

De valahogy mégiscsak a klasszikus lapátos, madárgyilkos, hangos, kevéssé hatékony turbinák szaporodnak tovább világszerte, a jópofa projektek pedig sorra kidőlnek a versenyből.

Mi lehet ennek az oka?

Eredendően a kísérleti formákhoz képest jobb hatékonyság. A turbinalapátok ugyanúgy az áramló levegő rafinált megvezetéséből származó felhajtóerőt hasznosítják, mint a repülő szárnya vagy a hajók vitorlája. Elméletileg így a szélből kinyerhető energia mennyisége felületarányosan 59 %. Sík lapátokkal ez az elméleti maximum érték 18%. Az egyéb hengeres, hajladozó dolgoknál pedig ki tudja, mennyi, de biztosan nem a szárnyprofil értéke.

A kis, oszlopszerű erőművek fejlesztőitől gyakran hallható, hogy ezek ugyan egyenként kevesebb szelet bírnak befogni, de sűrűbben lehet őket telepíteni. Sajnos ez nem így van: aki ment már be egy erdőbe szeles időben, érzékelhette, mi marad a szélből, ha át kéne fújnia egy csomó fatörzs között.

Az is probléma, hogy a szél nem egyenletesen fúj. A leghatékonyabban a folyton változó erősségű és irányú szelet nagy felületű, nagy tömegű, nagy tehetetlenségű, egyenletesen termelő szerkezetekkel lehet kihasználni, amelyek lendületből "ugorják át" a kihagyásokat, irányváltásokat. És persze egy területen egy nagy turbina súrlódási veszteségei is kisebbek, mint egy csomó kicsié.

Ha pedig felnagyítjuk ezeket a kiserőműveket, újabb probléma lép fel. Extrém erős széllökésekben nehéz lenne biztonságban üzemeltetni őket, míg a hagyományos turbinák lapátjait ilyenkor egyszerűen ki kell fordítani a szélből. Szerkezettől függően a turbulencia is jelentőssé válhat a szélbefogó felületek körül és olyan rezonanciák is kialakulhatnak, amelyek kikezdik a szerkezetet. Mindezt magyar példa is illusztrálja, a már említett felcsúti kísérletből.

Szóval úgy néz ki, egyelőre maradnak a madárcsapkodó szélfogók. Háztartási léptékben el lehet játszani más módszerekkel, de ipari méretben maradnak a lapátos turbinák. 

Társasházak lehetőségei

A fővárosban, és a nagyobb városokban is rengeteg társasház, lakóközösség, lakópark található. Az ilyen társasházakban élők rendszerint a közös költséggel fizetik a közös helységekben elhasznált áram díját. Ezek olyan költségek, mint pl. a lépcsőház világításával, vagy a lift működtetésével, a ház szellőztetésével járó áramdíjak.

Ezek a költségek egy nagyobb társasház esetében évente több millió forintos, lakásonként pedig több ezer forintos költség is lehet. Spórolni rajtuk szinte csak napelemmel lehet.

Sosem volt még ennyire könnyű, és sosem érte még meg ennyire napelemes és szélenergia- rendszert telepíteni, mint napjainkban!

Magyarországon az állam kötelezi az energia szolgáltatókat, hogy évi maximum 50KW megtermelt áram mennyiségig átvegyék a megtermelt áramot (beszámítsák az elfogyasztott áram mennyiségébe), ráadásul az eladási árhoz képest 1:1-ben kötelesek jóváírni azt a fogyasztásból. Tovább könnyíti a társasházak helyzetét, hogy folyamatosan jelennek meg központi, és regionális pályázatok energia, és fűtés korszerűsítésre, melyek esetében szinte mindig fordítható a megnyert pályázat napelemes rendszer telepítésére is. A pályázatokon túl lakáskassza megtakarítás is igénybe vehető napelemes rendszer beruházásokhoz. Ráadásul nem is kell megvárni a szerződés lejártát, hanem bizonyos idő elteltével előfinanszírozza a lakáskassza a hiányzó összeget. A pályázattal megtámogatott megújuló rendszer rövid idő alatt megtérül, majd ezt követően szinte költségmentesen termeli a szükséges áramot, környezetbarát módon. A lakók legnagyobb örömére a megtérülést követően még 10-20, a szélenergia esetén több, mint 30 éven keresztül termeli, az áramot szinte ingyen! Az már csak járulékos előny, hogy a napelemes rendszerekkel szerelt házakban lévő lakások könnyebben eladhatók, és értékük is magasabb a többi, hasonló, de napelemes rendszerrel nem támogatott lakások árához képest.

Forduljon hozzánk bizalommal, még ma!

Napelemes rendszereinket kisebb, nagyobb társasházaknak, lakóparkoknak is ajánljuk, mert csökkenteni tudják:

    • a házak, épületek közösségi területeinek világítási költségeit, mint pl. a kert, a lépcsőház, és garázs világítása;
    • a lift üzemeltetésének a költségeit;
    • a közösségi helységekben található elszívó ventilátorok villamos költségeit;
    • az elektromos kaputelefonok, bejárati és garázsajtók, sorompók, elektromos locsoló berendezés működtetésének a költségeit;
    • a lakók által fizetendő közös költséget, illetve hasonló közös költség fizetés mellett növelni tudják a ház megtakarításait.

Nem utolsó sorban a megújuló rendszerrel ellátott épületek, és így a bennük található ingatlanok értéke magasabb, értékesítésük, bérbadásuk is könnyebb.

Amit feltétlenül tudni kell, az hogy a magyarországi társasházak túlnyomó többsége nagy magasságú, kis alapterületű épület, melyből következik, hogy csak korlátozott terület áll rendelkezésre a napelemes rendszerek telepítésére.

Itt a szélenergia is ideális választás.

Az ilyen magas épületek tetejénél soha nem kell foglalkozni a környezeti tárgyak, fák árnyékolási problémáival. A megújuló rendszerek könnyen, és zökkenőmentesen telepíthetők.

TIPP: A közös képviselőknek érdemes figyelniük a különböző pályázati lehetőségeket is, mert a társas házak energia megtakarítási pályázatain esetenként szóba jöhet napelemes rendszer telepítése is a fűtéskorszerűsítés során! A társasház fűtéskorszerűsítése során gondolni kell arra is, hogy a megtermelt villamos energiával (amennyiben az épület napelemes rendszerre alkalmas felülete engedi) lehetőség nyílhat a használati melegvíz (HMV) termelésére is.

Olyan társasházak részére, amelyek nagy tetőfelülettel rendelkeznek meg kell említenünk, hogy 50kW teljesítményű napelemes rendszereket a VET (Villamos Energiai Törvény) egyszerű HMKE-nek (háztartási méretű kis erőműnek) minősít, így ad-vesz mérővel lehet a hálózathoz csatlakozni. Ezzel a módszerrel akár az egész ház közösségi villamos fogyasztását is megtermelhetik a rendelkezésre álló tetőn. Csak 50kW feletti teljesítmény esetén kell a sokkal bonyolultabb „kis erőmű” engedélyezési eljárást lefolytatni. Fontos megjegyezni továbbá, ha a ház rendelkezik saját transzformátorral, és a vételezés 20kV-os oldalon van, akkor a VET kötelezi a beruházót a „kis erőművi” eljárást, mely eljárás rendkívül hosszadalmas.